Hindistanlı Aditya Birla Group, değeri 5 yıl içinde 510 milyon dolara ulaşacak yeni yatırımla, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde 100 hektarlık arazi üzerinde bir viskon elyaf üretim tesisi kuracaktı.
Ancak ÇED raporuna takıldı, yatırım gerçekleşmedi.
Bunun üzerine 100 hektarlık arsa metrekaresi 50 liradan bazı isimlerce kendi aralarında pay edilmek suretiyle satın alındı. Kapışıldı desek daha doğru olur.
Bunlar arasında Adana OSB yönetiminden de isimler var mıydı?
Ve, dün yönelttiğimiz sorular…
Metrekaresi 150 liradan 400 liraya (yüzde 260 artış), 300 liradan 600 liraya (yüzde 100 artış) yükseltilen arsalar.
Genel kurulda oldu bittiye getirilen, arsa stokçularını memnun edici bir karar. Acaba kimler köşeyi döndü?
Bu sorular, Sütcü başta olmak üzere OSB Yönetim Kurulunun mutlaka cevaplaması gerekenler arasında.
SÜTCÜ'DEN ZEKİCE BİR TRANSFER...
Bir de Ersin Akpınar meselesi var. Kendisi Kayserilidir. 24 Kasım 2018’de OSB’nin Bölge Müdürlüğüne getirildi.
Kim getirdi; Kayseri İncesu ilçesi Kızılören köyünden Bekir Sütçü!
Kayseri dayanışması diyelim!
Bekir Sütcü’nün mükemmeliyetini tarif edecek olanlar, köylüsüne dair bu bilgi notlarını da mutlaka kaydetsin.
Bitmedi.
Bölge Müdürü Ersin Akpınar kardeşimiz sanayigazetesi.com.tr ‘de çok ilginç yazılar kaleme almış. Adeta OSB arsaları üzerine tam bir kompetan. İşin inceliklerine son derece vakıf. Dolayısıyla Sanayi Bakanlığı’ndan gerçekleştirilmiş zekice bir transfer.
Yazıları orada duruyor, dileyen girip okuyabilir.
Akpınar’ın günümüzle örtüşen, buram buram profesyonellik kokan 11 Aralık 2014 tarihli yazısından kesitler:
OSB’LERDE SPEKÜLATİF AMAÇLI İŞLEM KAVRAMI VE ARSA FİYATLARININ BELİRLENME USULÜ
Üretim merkezleri olarak da adlandıran OSB’lerde; bedelsiz arsa tahsisleri, düşük faizli ve uzun vadeli Bakanlık kredileri (altyapı, kamulaştırma, genel idare giderleri kredisi), vergi, sosyal güvenlik primi ve enerji desteği ile benzeri nitelikte çeşitli başlıklar altında sunulan teşviklere rağmen doluluk oranı beklenen seviyede değildir. Bu durum OSB’lerin yeteri kadar cazip hale getirilemediğini ya da yüzde 100 doluluk oranına ulaşılamamasının birtakım nedenleri olabileceğini veyahut OSB’lerin gelişmesinin önünde bazı engeller olduğunu göstermektedir.
OSB’lerin doluluk oranını olumsuz etkileyen faktörler..
Bazı bölgeler için arsa/parsel bedellerinin çok yüksek olması da olumsuz faktör olarak kabul edilen bir olgudur. Hatta bu sorun çeşitli platformlarda birçok kişi tarafından ‘rant oluşturma ya da spekülatif amaçlı işlem’ olarak algılanmakta ve eleştirilmektedir.
Bu noktada 4562 sayılı OSB’ler Kanunu ve OSB Uygulama Yönetmeliğinde ayrıntılı olarak düzenlenmeyen ve bu nedenle dikkatlerden kaçan OSB’lerde parsel fiyatlarının belirlenmesine ilişkin hükümler ve spekülatif amaçlı işlem açıklanmaya çalışılacaktır.
4562 sayılı OSB Kanunu’nun; 15’inci maddesinde arsa satışları, 18’inci maddesinde arsa tahsisleri düzenlenmiştir.
Spekülasyon veya rant konusu OSB tarafından tahsisi/satışı yapılan arsa üzerinden tahsis/satış yapılan kişi ile 3. bir kişi arasında devir veya satış yapıldığında ortaya çıkmaktadır.
OSB tarafından tahsisi/satışı yapılan arsanın herhangi bir şekilde inşaat halinde olsa bile üretime geçilmeden 3. kişiye devredilmesi/satılması spekülatif amaçlı işlem olarak değerlendirilebilecektir. Nitekim tahsis edilen arsanın üretime geçilmeden satılması/ devredilmesi Kanunen yasaktır.
Hatta OSB uygulama Yönetmeliğinin 108, 110 ve 111. maddelerinde söz konusu arsalarda üretime geçilmemesi durumunda tahsisinin OSB tüzel kişiliği tarafından iptal edileceği, iade yapılacak yerin OSB tüzel kişiliği olduğu açıkça belirtilmiştir.
OSB’lerde parsel birim maliyetinin bilinmesi veya şeffaf olması önemlidir. Sonuç olarak OSB’lerin asıl amacı sanayiciye uygun şartlarda parsel tahsis ederek üretimin artmasını sağlamak olmalıdır. Arsa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yatırımcıların OSB’lerde yer bulamaması Kanunun amacına ve ruhuna aykırılık oluşturmaktadır.”
Sanki süreci anlatan bir yazı.
Konunun uzmanı de OSB’de, Bölge Müdürü.
Genel kurulda iki kez oylatılan arsa zamlarını ve arsası kapışılan Hindistanlı firmayı unutmuş değiliz.
100 hektarlık arsanın kimler arasında, üstelik komik bir rakam karşılığında nasıl kapışıldığını kamuoyunun öğrenmesi gerekiyor.